Kapcsolódó műsor:

Havas Dóra: Álmaim Cukrászdája
2. évad 7. rész
Elkészítés
A tejet és a tejszínt közepes lábosban felmelegítjük, de nem forraljuk fel. Lehúzzuk a tűzről és beletesszük a vaníliarúd kikapart magjait és a vaníliarudat, 30 percig lefedve áztatjuk. Leszűrjük és újra felmelegítjük.
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük a kakaóport.
Az egész tojást és a sárgákat elkeverjük a cukorral. Folyamatos kevergetés közben lassan hozzáöntjük a meleg tejet. Az egészet visszaöntjük a lábosba, hozzáadjuk a csokoládét és lassú tűzön, folyamatos kevergetés közben közepesen sűrű krémet főzünk belőle.
Levesszük a tűzről és a krémet kis edényekbe, üvegekbe, porceláncsészékbe töltjük 3/4-ig. Ezeket mély tepsibe állítjuk és az edénykék feléig forró vizet öntünk a tepsibe. 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre gőzöljük, nem kel, hogy teljesen megszilárduljon, az a jó, ha lágy marad a krém. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, langyosan, vagy hűtőben 30 percet hűtve kínáljuk.
A törökmézhez egy tepsit vékonyan beolajozunk. A cukrot, a mézet és a vizet közepes lábosban, közepes lángon karamellizáljuk. Amikor a cukor teljesen felolvadt lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a szódabikarbónát. Amikor 2-3-szorosára nőtt a karamell volumene, kiöntjük az előkészített tepsire és hagyjuk megszilárdulni (kb. 20 perc). Amikor teljesen megkeményedett, kissé összetörjük, vagy a csokikrém tetejére morzsoljuk. A törökméz légmenetesen záródó dobozban 1-2 napi eláll.