Puha tésztából fonott almáspite

Elkészítés

Készítsünk egy tortatésztát, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra.

Tegye az összes hozzávalót egy kis lábosba vagy serpenyőbe.

Állítsuk a hőfokot alacsonyra, és főzzük/pároljuk az almát 4-5 percig, amíg megpuhul, de ne legyen pépes, maradjon meg egy kis textúra.

Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, hagyjuk néhány percig szobahőmérsékleten állni, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra.

A fölösleget vágjuk le – kb. 30/40 cm-es téglalapot szeretnénk kapni.

Egy 10 cm széles csíkban terítsük szét a zsemlemorzsát.

A tölteléket a tészta közepére tesszük, és 10 cm széles kockát formálunk (azaz annyi tölteléket formálunk, hogy a tészta közepét kitöltse, de a végeken 3 cm-t szabadon hagyunk.

Egy éles késsel a maradék tésztát az oldalán úgy vágjuk be, hogy 1 cm széles csíkokat kapjunk.

A felső és alsó széleket a töltelékre hajtjuk, majd a tésztacsíkokat felváltva a töltelékre helyezzük – mint egy klasszikus fonatot.

Mielőtt a végére érnénk, jól zárjuk le a pitét, és tegyük át egy sütőpapírra helyezett tálcára.

Díszítés

Kenjük meg a pitét olajjal

Szórjuk meg a tetejét cukorral (sütés közben szépen karamellizálódik).

Süssük a pitét 40 percig 190 fokon.

vissza a listára