Kapcsolódó műsor:
Szezonról Szezonra
1. évad 6. rész
Elkészítés
A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, összekeverjük a mézzel, szójaszósszal, rizsecettel és a szezámmag felével. A lazacszeleteket ebbe a pácba helyezzük legalább egy órára vagy egész éjszakára. Ezután a hűtőből kivéve hagyjuk szobahőmérsékletűre engedni. Áttesszük a bepácolt szeleteket egy hőálló tálba, vékonyan bekenjük a tetejét a páccal és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Közben a sushi rizst puhára főzzük, lecsepegtetjük.
A spárgákat megmossuk, fás végeiket letörjük, ezeket nem használjuk fel. Az ilyen formán megtisztított spárgákat hosszában 4 részre vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a szezám olajat, rádobjuk a fokhagymát és a gyömbért, majd a felszeletelt sprágát is és folyamatosan rázogatva ressre pirítjuk 1-2 perc alatt. Közben megszórjuk a maradék szezámmaggal is, hogy ezek is egy kicsit átpiruljanak.
Tálaláskor egy bowlba szedünk a rizsből, a pirított spárgából és elhelyezünk mellette 1 szelet lazacot, szeletekre vágott uborkával és vajretekkel. Adhatunk mellé egy kevés édes chiliszószt s friss koriandert is.