Rizspuding

30-60 perc
Közepes
Közepes
Magas

Elkészítés

A sütőt 160 fokra előmelegítem. A vaníliarudat hosszában kettévágom, a magokat kikaparom és a tejhez keverem, beleteszem a vaníliarudat is és a rizzsel lassú tűzön felfőzöm. 25-30 perc alatt a rizs puhára fő és a tej nagy részét magába szívja, néha meg kell keverni. Amikor a rizs puha és a tej besűrűsödött, leveszem a tűzről, kiszedem a vaníliarudat és hozzákeverem a tejszínt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat és a fahéjat. Visszateszem a tűzre és átforrósítom (nem kell főzni). 6 hőálló tálkába szétosztom a masszát, a tálkákat mély tepsibe teszem és annyi forró vizet öntök a tepsibe, hogy legalább a tálkák feléig érjen. Sütőbe teszem és kb. 15 percig sütöm, amíg a massza megszilárdul. A sütőből kivéve 10 percet legalább pihenjen mielőtt megkapja a karamellizált cukorréteget. Ehhez egy ek. cukrot szórok a puding tetejére és nyílt lánggal karamellizálom. Sütőben is elvégezhető a művelet, ehhez a grillrácshoz a lehető legközelebb kell a tálkákat helyezni (nem lesz annyira egyenletes, mint a szórópisztollyal). Langyosan is tálalható, de finomabb, ha a karemellizálás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük a pudingot. A karamellizált cukorréteg tetejére tehetünk málnát.

(Fotó: Sándor Katalin)

vissza a listára