Kapcsolódó műsor:

Piríts Rám!
1. évad 11. rész
Elkészítés
A pesztóhoz a diót száraz serpenyőben lepirítjuk, majd kiszedjük és hagyjuk lehűlni. A tobbi hozzávalóval együtt késes robotgépbe tesszük és finomra aprítjuk, közben adagoljuk hozzá az olívaolajat is. Ha kész, félretesszük.
A csirkemelleket vastagabb felükön, középről indulva egy darabon megnyitjuk késsel mindkét irányba, és a felnyitott részeket oldalra kihajtjuk. Folpackon keresztül kicsit ki is klopfolhatjuk a húst, hogy egyenletes vastagságot kapjunk a felgöngyöléshez. A filét mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk, majd fóliára terítjük.
A belsejét megkenjük 1-1 evőkanál pesztóval, majd a két oldalát behajtjuk és így tekerjük fel.
A fólián keresztül göngyölés közben folyamatosan nyomjuk ki a levegőt a filéből, hogy igazán szoros tekercset kapjunk, amit aztán burkoljunk szorosan alufóliába.
Egy fazékban melegítsünk vizet, de ne forraljuk fel. Vegyük takarékra a lángot, és helyezzük a fazékba a csirkeroládunkat kb. 20 percre (ha van ételhőmérőnk, próbáljuk a vizet 65-75 fokon tartani).
A kész csirkét tegyük hideg vízbe, még a fóliával együtt. A roládokat csomagoljuk ki a fóliákból, vigyázva, hogy a szaftot ne veszítsük el.
Az alaplébe keverjük bele a zselatint és tegyük félre.
Serpenyőben hevítsünk kevés olívaolajat, majd süssük körbe a csirkét, a fóliából rácsorgatva a szaftot is.
Vegyük ki a szépen megpirult csirkét, és a serpenyőben maradt szafthoz adjuk hozzá a bort. Forraljuk 1 percig, amíg az alkohol elpárolog, majd adjuk hozzá az alaplevet és az egészet forraljuk az egyharmadára.
Amikor megkaptuk a kellő sűrűséget, adjuk hozzá kis adagokban a hideg vajat, végül ízesítsük szójaszósszal és friss zöldfűszerekkel.
A krumplipüréhez a felkockázott burgonyát hideg, sós vízben feltesszük főni. Ha megpuhult, leszűrjük, lecsepegtetjük, és krumplinyomóval még forrón összetörjük.
A tejet felmelegítjük és melegen tartjuk.
Közepesen erős láng felett 2-3 percig erőteljesen kevergetjük az áttört burgonyát, hogy a vizet kifőzzük belőle, de nem szabad a pürét megpirítani! Több részletben hozzáadjuk a hideg vajat, közben folyamatosan keverve, habosítva (lehet robotgéppel is). Végük vékony sugárban csorgatva beledolgozzuk a tejet. Tovább habosítjuk, ha kell, sózzuk.