Samosa pite

Elkészítés

A töltelékhez egy nagy serpenyőben, közepes lángon felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott hagymát, kicsit megsózzuk és elkezdjük pirítani. Ezután hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, a római köményt és a chilipelyhet, alaposan lepirítjuk őket, végül hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is. Kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt, közepes lángon puhára pároljuk. Amikor már majdnem teljesen megpuhult a burgonya, hozzáadjuk a borsót a finomra aprított zöldfűszerekkel együtt, pár percig tovább főzzük, majd félretesszük a tölteléket hűlni. Ha szeretnénk, egy kevés kukoricakeményítőt is keverhetünk hozzá, hogy sűrűbb legyen.

A tésztához a kétféle lisztet a sóval és a kurkumával egy tálba tesszük. Jól összekeverjük, majd mélyedést készítünk a közepébe. A vizet és a zsírt egy lábasba tesszük, és addig melegítjük, amíg a zsír elolvad. A mélyedésbe öntjük, majd egy kanállal összekeverjük. Amikor már nem forró, kézzel összegyúrjuk a tésztát.

A tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és az 1/3-át félretesszük. A többit kinyújtjuk és egy piteformába simítjuk. Megtöltjük a kihűlt töltelékkel. A félretett tésztát is kinyújtjuk, a pite tetejére borítjuk, és a széleken összenyomkodjuk. Megszurkáljuk a tetejét, és lekenjük zabtejjel, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 55-60 perc alatt készre sütjük. Közben néha ránézünk, hogy ne égjen meg. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, mielőtt felszeletelnénk.

vissza a listára