Kapcsolódó műsor:

Tájak, Ízek, Hagyományok – Bede Róberttel
1. évad 3. rész
Elkészítés
A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.
A bográcsban megsütjük a szalonnát, majd a kisült zsírba beletesszük a hagymát, kevés sót, és elkezdjük üvegesre sütni.
Közben a paprikát apró kockákra vágjuk, a paradicsomot szeletekre.
A kicsit színesre sült hagymát lehúzzuk a tűzről, majd rászórjuk az őrölt paprikát. Összekeverjük, és amikor kiadta a színét, visszatesszük a tűzre és felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, majd a fokhagymát, répákat, zellert és tovább főzzük. 15 perc múlva hozzáadjuk az egy üveg házi lecsót és hagyjuk tovább főni.
Előkészítjük, felkockázzuk a húsokat.
A birkát tesszük elsőként a bográcsba, kb.15 perc múlva a marhát, majd kb. 15 perc múlva a sertés csülköt is. Ezután beletesszük a gombát, majd fűszerezzük: belekerül 2-3 evőkanál őrölt paprika, 1 kávéskanál kömény, 3-4 babérlevél, 2 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, 2 kávéskanál kurkuma, 2 kávéskanál rozmaring, 2-3 kávéskanál bors, majd az 1-1,5 dl sillerbor. Összekeverjük, ha szükséges pótoljuk a vizet, és készre rotyogtatjuk.
Mikor minden puhára főtt, friss kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.