Kapcsolódó műsor:
Tv Paprika Magazin
2. évad 30. rész
Elkészítés
Sváby trükk az elejére: A körmöket a megtisztítás után megsózva betenni a sütőbe és alaposan körbe pirítani. (barnára) Utána mehet a főzés a hagyományos módon.
Alaposan tisztítsd meg a körmöket: pörköld vagy borotváld le a maradék szőröket, majd hosszukban vágd végig őket az ínak mentén, majd folyó víz alatt mosd meg őket.
Egy nagy lábosban pirítsd meg a zsíron a vöröshagymát; ha már üveges, add hozzá a zúzott fokhagymát, a kockákra vágott paradicsomot és paprikát, és rottyantsd meg a pörköltalapot. Ha megpuhultak a zöldségek, vedd le a lábost a tűzről, keverj 4-5 teáskanál őrölt pirospaprikát a pörköltalaphoz, tedd hozzá a körmöket, és alaposan forgasd össze az egészet.
Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a húst, majd sózd, fűszerezd a pörköltöt, és lassú tűzön főzd legalább 2-3 órán keresztül. Közben időnként fakanállal keverd meg a körmöket, hogy a bőr oda ne kapjon a lábos aljához. Főzés közben folyamatosan pótold az elfőtt vizet.
Ha már elválik a hús a csontról, vedd le a lábosról a fedőt, és főzd rövid lére a körmöket; közben igyekezz egy kicsit körbepirítani őket.
Ezután következhet a krumpli: hámozd meg, és vágd hosszúkás, vastag cikkelyekre, majd főzd meg sós vízben. A kész pörkölttel összekeverve vagy külön tálald. Az igazi körömpörkölt kenyérrel és savanyúsággal tálalva lesz tökéletes!