Téli Körte Galette Karamell Öntettel

60-120 perc
Közepes
Olcsó
Magas

Elkészítés

Omlós vajas tésztát készítünk a hozzávalókból, fontos hogy a vaj tényleg hideg legyen! A vajat és a lisztet robotgépben összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojást, a sót és a cukrot. Ha összeállt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk gyors mozdulatokkal, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük pihenni. Ez alatt a 6 dkg vajat megolvasztjuk és barnított vajat készítünk: közepes lángon addig hevítjük a vajat, amíg egy kicsit megbarnul és mogyorós illata lesz. Azonnal lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a vanília kikapart magjait. Kivesszük a tésztát a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Feltekerjük a sodrófára és sütőlapra terítjük. A körtét nagyon vékony szeletekre vágjuk majd a kiterített tésztára rétegezzük úgy, hogy a szélein legalább 10 cm-t szabadon hagyjunk. Pici sóval meghintjük a gyümölcsöt, majd megszórjuk barna cukorral is, végül meglocsoljuk a vaníliás barnított vajjal. Utolsó lépésként a tészta széleit ráhajtjuk a gyümölcsökre 5-6 centi szélességben. A tésztát megkenjük egy kevés vízzel felvert tojással. 190 fokon 40 percet sütjük a sütőben. A sütőből kivéve langyosra hűtjük, szeletekre vágva kínáljuk. Az öntethez a tejszínt kis lábosban felmelegítjük, belekaparjuk a vanília magjait és állni hagyjuk. Egy másik lábosban karamellizálunk 10 dkg cukrot. Amikor borostyán színű a cukor, beleöntjük a vaníliás tejszínt. Közepes láng felett addig kevergetjük, amíg a cukor újból teljesen felolvad, majd hozzáadjuk a vajat és a sót. Hagyjuk kihűlni és tálaláskor a galette-re kanalazunk belőle.

vissza a listára