Tiramisu Torta

30-60 perc
Közepes
Közepes
Magas

Elkészítés

Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. A tortalaphoz a vajat és a tejet egy kis lábosban addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. Hagyjuk langyosra hűlni. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat és a tejet, végül pedig a lisztes keveréket is beledolgozzuk. Az előkészített formába öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Szúrópróbát végzünk és ha nem tapad a tészta a késre, kivesszük a sütőből. Hagyjuk kihűlni, kiborítjuk a formából és 4 lapot vágunk belőle. A kávésziruphoz kis lábasban felforraljuk a kávét a cukorral. A whisky-t csak akkor adjuk hozzá, ha a cukor már felolvadt, hogy ne illanjon le az alkoholtartalma. Hagyjuk kihűlni. A krémhez a 4 tojássárgáját gőzfürdő felett fehéredésig keverjük a cukorral. Amikor elkezd sűrűsödni, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha lehűlt, hozzákeverjük a mascarponét és a vaníliakivonatot és behűtjük. A robotgépben kemény habbá verjük a habtejszínt. Óvatosan összeforgatjuk a mascarpone krémmel és újra behűtjük. Egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára tesszük az első tortalapot. Körberakjuk babapiskótával. A tortalapot meglocsoljuk kávésziruppal, majd rákenjük a a mascarpone krém negyedét. Sorban lerétegezzük a tortalapokat kávésziruppal és mascarpone krémmel. A torta tetejére is krém kerül. Szeletelés előtt legalább 4 órára vagy egész éjszakára tegyük a tortát a hűtőbe, majd díszítsük kakaóporral és csokiforgácsokkal.

(Fotó: Sándor Katalin)

vissza a listára