Kapcsolódó műsor:
Tudatos Hedonista – Vegán Kiadás
2. évad 3. rész
Elkészítés
Egy kis lábasban felolvasztjuk a kókuszzsírt. Hozzáadjuk a mandulatejet, és összemelegítjük. Lehúzzuk a tűzről, egy evőkanál cukrot keverünk hozzá, és hozzáadjuk az élesztőt. Félretesszük és hagyjuk felfutni.
Egy kis tálban összekeverjük a chia magot és a vizet. 3-4 percre félretesszük sűrűsödni.
A robotgép táljába tesszük a lisztet, a sót és a maradék cukrot. Összekeverjük, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket és a megduzzadt chia magot. Rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk, és huzatmentes helyen 1,5 órát kelesztjük.
Ezután a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, gyorsan összegyúrjuk, majd hosszú, körülbelül 2 cm átmérőjű kígyóvá sodorjuk. Feldaraboljuk kb. 20 darabra, és kis golyókat formálunk belőle. Letakarjuk, és ismét egy órát kelesztjük.
A kelesztés után 180 fokra hevítjük az olajat egy nagyobb lábasban, és kisütjük a fánkokat, közben egyszer átforgatva őket, hogy minden oldalukon pirosra süljenek.
A mázhoz a datolyaszirupot és a tahinit simára keverjük. Belemártjuk a fánkokat, és megszórjuk őket durvára aprított pisztáciával. Melegen tálaljuk.