Vizen kullogó

Elkészítés

Az élesztő felfuttatása
A langyos tejbe belekeverjük a 2 evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen felfuttatjuk.
2. A tészta összeállítása
A tojássárgáját a zsírral és egy csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, majd a lisztet és a tejfölt is. Az egészet alaposan kidolgozzuk, amíg egy kalácstésztánál kissé keményebb állagú tésztát kapunk. Gyúródeszkán is átgyúrjuk, hogy szép sima, rugalmas legyen.
3. Kelesztés vízben
A tésztát egy nagyobb vászon konyharuhába kötjük. Egy nagy fazék hideg vízbe tesszük, és kb. 1,5 órán át kelesztjük. Ha jól megkelt, a tészta lassan felúszik a víz tetejére, majd meg is fordul.
4. Formázás
A megkelt tésztát kivesszük a vízből, kibontjuk a konyharuhából, és gyúródeszkára tesszük. Ezt követően már nem liszttel, hanem kristálycukorral dolgozunk. A tésztából kisebb darabokat szakítunk, és cukrozott deszkán hosszú rudakká sodorjuk. Ezekből kisebb darabokat vágunk, majd kifli formára hajtjuk. Az egyik oldalukat kristálycukorba mártjuk – ez kerül felülre sütéskor.
5. Sütés
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 20–25 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz a tetejük.

Tipp
A vízen kullogó nemcsak frissen finom: sokáig eltartható sütemény, amely néhány naposan is élvezetes – akár sütőben átmelegítve, újra ropogóssá varázsolható.

vissza a listára