Receptek Gazdaságos, De Egészséges Ételekhez
2019. 02. 14.
Sokakban jogosan merül fel a kérdés, hogy lehet-e gazdaságosan, mégis egészségesen étkezni?! Ha a biotermékek olykor „horrorisztikus” árait és a hipermarketek „gazdaságos”-nak nevezett árucikkeinek minőségét vesszük alapul, akkor valóban úgy tűnhet, hogy megvalósíthatatlan feladattal állunk szemben, azonban a dolog ennél szerencsére összetettebb. Az egészséges életmód jelentős megtakarításokkal is jár, gondoljunk csak arra mennyit spórolhatunk azon, ha letesszük a cigarettát vagy elhagyjuk a cukros üdítőket, energiaitalokat és az ilyen-olyan nassolnivalókat! Az egészséges életmód tudatos vásárlási szokásokat követel meg és bizony ebbe beletartozik, hogy ne a gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonából készített ételeket húzzuk le arról a bizonyos bevásárló listáról, hanem például azokat az édességeket, melyekkel amúgy is csak hasunk körméretét növelnénk. Az egészséges életmód része a mértékletesség is, azon is tudunk spórolni, ha annyit főzünk, amennyit meg is eszünk és este nem „csapunk rá” az ebéd maradékára, mondván ne menjen kárba! A következő receptekkel megmutatjuk, hogy kis fantáziával remek ételek készíthetőek alacsony költségvetésből is, a legtöbb hozzávaló megtalálható minden háztartásban, csak pár olcsóbb alapanyagot kell beszereznünk.
Spenótos-ementális bundás kenyér
Hozzávalók két személyre: 4db teljes kiőrlésű zsemle 2 marék friss spenót 4 szelet ementáli sajt kevés vaj tojás tej só kevés olaj a sütéshez
Elkészítés: A spenótot megtisztítjuk és kevés vajon megpároljuk. A teljes kiőrlésű zsemléket félbevágjuk, megtöltjük a csíkokra vágott sajt szeletekkel és a párolt spenóttal. Kis tejjel felvert, enyhén sózott tojásba mártjuk, majd kevés olajban, teflon serpenyőben pirosra sütjük.
Mártogatós zöldségtál Hozzávalók két személyre: paprika sárgarépa (nyersen) retek kígyóuborka cukkini paradicsom karfiol, kis rózsákra szedve (nyersen) a mártogatóshoz: natúr light krémsajt natúr joghurt fokhagyma só szerecsendió Elkészítés: Az mártogatóshoz az alapanyagokat összekeverjük és a hűtőben legalább fél órát pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek. Ez alatt megtisztítjuk a zöldségeket, és tálra helyezzük.
Csirkeszárny kelbimbóval Hozzávalók két személyre: 4db csirkeszárny, 0,4 kg mirelit kelbimbó, szárnyas fűszerkeverék, só Elkészítése: A szárnyakat a fűszerkeverékkel megszórjuk, belerakjuk egy jénai tálba,fél deci vizet öntünk alá. Alufóliával letakarjuk és a húst a sütőben puhára pároljuk. Közben a kelbimbókat sós vízben félig megfőzzük. Amikor a hús megpuhult, levesszük a fóliát, megforgatjuk a húsokat és körberakjuk kelbimbóval. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a húsok pirosra sülnek. Főtt barna rizzsel tálaljuk.
Csirkeragu rizzsel Hozzávalók két személyre: 20 dkg csirkemell filé, 8 dkg sárgarépa, 8 dkg gomba, 8 dkg karfiol, 2 szál újhagyma, 5 dkg zöldpaprika, egy gerezd fokhagyma, 10 dkg előfőzött rizs, 2-3 evőkanál étolaj, petrezselyem, curry, fehérbors, só Elkészítése: A húst, a sárgarépát és a paprikát felkockázzuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a hagymát felkarikázzuk, a gombát gerezdekre szeljük. Az egészet összeforgatjuk finomra vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Kevés forró olajon hirtelen átsütjük, kevés vizet öntünk alá és fedő alatt, kevergetve pároljuk. Ha elfő a leve, meleg vízzel pótoljuk. Párolás közben fűszerezzük. A kifőzött rizst egy tálra rakjuk, majd a csirkeragut a tetejére halmozzuk.
Reform kókuszgolyó
Hozzávalók (kb.15-20db): 30 dkg alma édesebb 8 dkg zabpehely 10 dkg kókuszreszelék fahéj ízlés szerint cukormentes kakaópor
Elkészítés: Az almát reszeljük le, és tegyünk rá pár csepp citromlevet. Adjuk hozzá a zabpelyhet, ízesítsük kakaóval és fahéjjal, valamint keverjük bele a kókuszreszelék 2/3-át. Két órára tegyük a hűtőbe. Utána formázzunk diónyi gombócokat a masszából – melyek belsejét mazsolával, meggyel, aszalt gyümölcsökkel gazdagíthatjuk – majd forgassuk meg a kókuszreszelékben, és már tálalhatjuk is.