Receptek Egészséges Tízóraihoz
2019. 02. 14.
Sokan vannak, akik a reggeli rohanásban időhiány miatt vagy egyszerűen megszokásból nem szoktak reggelizni, így számukra különösen fontos a reggelit és az ebédet összekötő táplálkozás. Bár a tízórai nem főétkezés, mégis fontos szerepe van, ugyanis legtöbbünk számára a nevében szereplő időpontban kezd el jelezni a hasunk, hogy bizony szüksége lenne némi utánpótlásra. Nem szabad hagyni, hogy ebédidőre túlságosan éhessé váljunk, hiszen ekkor fennáll a veszélye annak, hogy ebédre jóval nagyobb adagot eszünk, mint szerettük volna. Akár gyermekünknek, akár magunknak készítünk tízórait, az egyik legfontosabb dolog a változatosság! A legelterjedtebb tízóraik kétség kívül a különböző szendvicsek, amikkel nincs is különösebb gond, ha odafigyelünk, hogy teljes kiőrlésű zsemléből készüljön és ne csak húsokat, hanem ízletes, magas vitamintartalmú zöldségeket (pl. paradicsomot, kigyóuborkát) is tegyünk bele! A változatos étkezéssel elkerülhetjük az egyoldalú táplálkozást, a finom tízóraikkal pedig energiával láthatjuk egy szervezetünket egészen az ebédig!
Csicseriborsó hamburger
Hozzávalók két személyre: 15dkg csicseriborsó 4 evőkanál kukoricadara 2 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 1/2 teáskanál só 3 evőkanál liszt 1 teáskanál római kömény 1/4 teáskanál őrölt koriander 1/4 teáskanál chili 1 evőkanál tahini (szézámpaszta) 4db teljes kiőrlésű zsemle
Elkészítés: A főtt csicseriborsót pürévé törjük. Hozzáadjuk a szezám pasztát, a kukoricadarát, a lisztet, az olívaolajat, az apróra vágott chilit, fokhagymát és vöröshagymát, majd megsózzuk és jól összekeverjük. Ebből a masszából húspogácsákat formázunk, serpenyőbe tesszük és forró olívaolajon mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. Miközben sül rászórunk egy kis frissen őrölt koriandert és római köményt. Ha elkészült, félbevágott, teljes kiőrlésű zsemlébe tesszük és friss paradicsommal, hagymaszeletekkel tálaljuk.
Megjegyzés: Elkészíthető más fűszerekkel is, pl. majoranna, bazsalikom, bors, paprika használatával.
Almás-sajtos kukoricasaláta
Hozzávalók két személyre: 30 dkg csemegekukorica 1-2 alma 10 -15 dkg sajt 1 csomag saláta öntet 2 dl natúr joghurt vagy kefir Egy kiskanálnyi majonéz bazsalikom kakukkfű
Elkészítés: A kukoricát egy nagy keverőtálba tesszük. Az almának eltávolítjuk a magházát, majd felkockázzuk és a kukoricához öntjük. A sajtot szintén felkockázzuk, és a kukoricához rakjuk. A joghurtot egy külön tálban összekeverjük a salátaöntettel és egy kiskanál majonézzel. Simára keverjük és hozzáadjuk a kakukkfüvet és a bazsalikomot, majd az egészet a kukoricára öntjük. Rövid időre hűtőbe tesszük és 20-30 perc múlva fogyaszthatjuk is.
Csirkemelles-sajtos szendvics
Hozzávalók: két szelet teljes kiőrlésű kenyér egy késhegynyi margarin néhány szelet csirkemell sonka oregánó néhány szelet sajt egy fej retek
Elkészítés: A margarint elkeverjük egy csipetnyi oregánóval, és megkenjük vele az egyik kenyeret. A margarint megbolondító fűszer különleges, egzotikus ízével remekül passzol a csirkemellhez. Tegyük a tetejére a sajtot és a felszeletelt retket, majd borítsuk rá a másik megkent szelet kenyeret, és már kész is az extra gyors, mégis ízletes szendvics.
Cukkinis szendvics grillen pirítva
Hozzávalók két személyre: 4 szelet szendvicskenyér 1-2 kemény húsú paradicsom 1 kisebb cukkini 8 dkg mozzarella sajt fél csokor friss bazsalikom aprítva) fél teáskanál szárított oregánó
Elkészítés: A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, húsúkat kikaparjuk. A húsát a sajttal együtt apró kockára vágjuk. A cukkinit megmossuk, vékonyan felszeleteljük. A előkészített alapanyagokat összekeverjük, sóval, őrölt borssal, bazsalikommal és oregánóval meghintjük. A salátát a kenyérszeletekre halmozzuk, majd a grillrácsra (vagy tepsire) fektetve grillsütőben addig sütjük, míg a sajt megolvad, szépen rápirul.
Banánkenyér
Hozzávalók két személyre: 2db érett banán 10 dkg simaliszt átszitálva 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 2 tojás 8 dkg olvasztott vaj vagy 1 dl semleges ízű olaj kevés nyírfacukor csipet só 2 csapott tk. sütőpor 1 kis maréknyi dió felaprítva néhány kocka ét- vagy tejcsokoládé
Elkészítés: A banánokat villával összetörjük. A két tojást a nádcukorral habosra keverjük. A vajat vagy az olajat felmelegítjük, majd óvatosan hozzáöntjük a banánpéphez (várjunk pár percet, míg picit kihül). A száraz hozzávalókat (lisztek, sütőpor, só) egy tálban összekeverjük, majd a tojásos masszába forgatjuk. Végül hozzáadjuk az aprított diót és csokit is. Egy szögletes szilikonformába öntjük a tésztát és előmelegített sütőben 180°C-on 45-60 percig sütjük.