Receptek Kimerültség Ellen

2019. 02. 14.

Judit egy nagyon sokakat érintő problémával keresett meg bennünket. Az utóbbi hónapokban azt vette észre magán, hogy hiába alszik eleget, hiába pihen, amikor csak tud, reggelente fáradtan ébred, egész nap levert, ingerlékeny és képtelen bármire is koncentrálni a munkahelyén. Ahogy sokan mások, kezdetben ő is a napi koffein adag megduplázásától és a különböző energiaitaloktól remélte a levertség megszűnését, mindhiába. Fitt-térítőinktől szeretné megtudni pontosan min változtasson, milyen ételeket egyen  és milyen sportot iktasson be az életébe, hogy újra olyan energikus legyen,mint régen.

Kimerültséget nagyon sok minden okozhat. Fontos, hogy elég vasat, B12-öt, C-vitamint vigyünk a szervezetünkbe. Hogyha kimerültnek érezzük magunkat, akkor érdemes egy picit jobban odafigyelnünk az étrendünkre. Gondoljunk arra, hogy miben van nagy mennyiségű vitamin, nagyon fontos például a C-vitamin fogyasztás, ami egy nagy energialöketet ad a szervezetnek.

Kimerültség esetén a szervezetben az idegsejtek nem kapnak elég tápanyagot, oxigént, és ennek megfelelően kell megtalálni a segítséget. Ezek általában az élénkítő szerek, ami a véroxigén ellátását dúsítják, gyarapítják. Az energiaitalok és a kávé, rövid távon adnak csak energiát, ráadásul egy picit túlpörgetik az idegrendszert. Nem feltétlenül ez a jó megoldás. Inkább figyeljünk a testünk jeleire és adjunk magunknak energiát azáltal, hogy sportolunk és megfelelő ételeket eszünk. A vicc az egészben, hogy pont fordítva történik minden, mint ahogy az emberek gondolnák. Hogyha fáradtak vagyunk, akkor kellene igazán sportolnunk, hiszen napi 30 perc sport, vagy egy héten háromszor 1 óra sport, serkenti a vérkeringést és ezáltal az agyba is sokkal több vér jut, és nem érezzük fáradtnak magunkat.

A folyadék bevitelre is nagyon oda kell figyelni, naponta legalább 2 liter vizet kellene fogyasztanunk, hiszen különben besűrűsödik a vérünk, és hogyha az oxigén nem jut megfelelő mennyiségben mindenhova, így az agyba sem, az is okozhat fáradtságot.

Nagyon fontos, hogy étkezésnél ne nagy adagokat együnk egyszerre. Ugyanis az agyból a hasunkba tóduló vér miatt, ami az emésztéshez szükséges, álmosak és fáradékonyak is lehetünk.

A csíra rendkívül jó vitaminforrás, mert tartalmazza mindazt a jót, amit a kifejlett növény, viszont sokkal koncentráltabb formában. A csírákat nem szállították, nem tárolták hosszú időn keresztül, és ezért sokkal kevesebb a vitamin, ásványi anyag vesztesége, mint egy kifejlett zöldségnél. Gazdagok aminosavakban, enzimekben, vitaminokban, ráadásul emészthető formában. Nagyon jó rosttartalma is van, könnyen felszívódik, hosszabb távon biztosít energiát. mindig ilyenkor az a lényeg, hogy amikor megeszünk egy élelmiszert utána 2-3 órával mennyire emeli meg a vércukorszintet. és hogyha valami hirtelen megemeli, mint mondjuk a krumpli, akkor az utána hirtelen le is esik. Hogyha valami nem emeli meg hirtelen, hanem hosszasan tart ez a vércukorszint-emelkedés, akkor hosszan van energiánk.

A ginzeng abban tud segíteni, hogy vérbőséget okoz a fejben, javítja a memóriát, serkenti az agyműködést, koncentrálóképességet és a szellemi munkában kitartóbbak tudunk lenni.

A rozmaring, mint a legtöbb gyógynövény ellazítja a gyomor és az emésztőtraktus sima izmait, ezáltal segíti az emésztést.

Az édesgyökér ötvenszer édesebb, mint a cukor, de azért nem használjuk mégsem a mindennapokban édesítéshez, mivel nagyon nagy mennyiségben károsítaná a szervezetet, mert emeli a vérnyomást. De normál mennyiségben nem kell aggódni, nagyon egészséges.

A ruccola egy igazi vitamin és energia bomba és nagyon magas az ásványi anyag tartalma. Kimagasló az A, C, B2, B5 vitamin és a K vitamin tartalma, emellett a mangán, a szilícium, a kálium, a kalcium és a magnézium tartalma is nagyon magas.

Ha úgy érzik Önökre is ráférne egy kis plusz energia, akkor próbálják ki az általunk használt alapanyagokat. A csírák, az édesgyökér, a szőlő, a ginzeng, a barna rizs és a narancs biztosan önöket is felpezsdíti majd.

vissza a listára