Receptek A Csontritkulás Ellen

2019. 02. 14.

Ilike egy igazi fitt nagyi, egész nap jön-megy-tüsténkedik, nem az a klasszikus pulóverkötő típus. A sport számára nem merül ki a virágok locsolásában vagy a vasaló emelgetésében, szeret biciklizni, és ha az idő engedi nagyokat sétálni a közeli parkban. Nemrég azonban szembesülnie kellett vele, hogy már nem bír annyit, mint régen, egyre gyakrabban fáj a háta és a dereka, kiderült, hogy csontritkulása van. Nem keseredett el, hisz ezt a betegséget életmódváltással és a táplálkozási szokások megváltoztatásával jó irányba lehet befolyásolni, azonban meglehetősen tanácstalan, kifejezetten csonterősítő ételeket nem ismer. Bár szereti a bulvárt, ha az egészségéről van szó, brit tudósok és ausztrál kutatók helyett inkább fitt-térítőink tanácsaira szeretne hagyatkozni!

A csontritkulás régebben a nőknek a korral együtt járó betegségei közé sorolták. Mára már kortól, nemtől független folyamatnak tekintjük. Körülbelül Magyarországon 1 millió embert érint ez a betegség. A csontritkulásban szenvedőknek érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyben nagyobb mennyiségben található meg a D-vitamin és a Kalcium. Ellenben tartózkodniuk kell a zsírosabb és foszforban gazdag ételek fogyasztásától.

A csontritkulást csak néma kórnak nevezik, mivel legtöbbször semmilyen panasszal nem jár, vagy hogyha panasszal jár, akkor már nagyon nagy gond van. A csontjaink életünk végéig épülnek. Az építő sejtek erővonalak mentén képződnek, terhelni kell a csontokat és akkor képződik a csont. Megelőzés céljából naponta 1000-1200 mgr Kalciumot kellene bevinni a szervezetbe, míg diagnosztizál csontritkulás esetén már 1500 mgr a szükséges mennyiség.

vissza a listára