Receptek A Férfi Szervezet Egészségéért
2019. 02. 14.
Amikor „férfias ételekről” beszélünk, elsősorban nehéz, zsíros, húsos ételek jutnak az eszünkbe, nem véletlenül. Már az őskorban is inkább a férfiaknak volt szüksége energiadús ételekre, ők mentek vadászni, halászni, megküzdeni a szomszéd törzsekkel. A XXI. századra azonban jelentősen átalakult az élet, egyre több férfi végez szellemi munkát, növeszti pocakját a számítógép előtt és maximum a társkereső oldalakon vadászgat, majd este kiadós vacsorával és sörrel jutalmazza magát a jól végzett munkáért. Egyre többen küzdenek a kilókkal és nem csak azért, mert ruhatárat kell váltaniuk, az elhízás ugyanis nem csak esztétikai kérdés! Számtalan szövődménye lehet, melyek közül talán a leggyakoribb a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, sőt a túlsúly szexuális életünkre is negatív hatással van. Fontos, hogy a nők is tudjanak ezekről a problémákról, mivel talán ők azok, akik a legtöbbet tehetik az erősebbik nemért azzal, hogy változatosan, egészségesen főznek. Ha szívükön viselik párjuk sorsát, főzéskor is gondoljanak rá és lepjék meg a következő ételek valamelyikével.
Narancsos sütőtök krémleves
Hozzávalók két személyre: 1db kis sütőtök 2 szem krumpli 1 alma 1 fej vöröshagyma 3 ek. méz 1 narancs 0,5l zöldség alaplé 1dl tejszín (10%-os) olívaolaj 2-3 dkg vaj só szerecsendió friss kakukkfű tökmag balzsamecet
Elkészítés : A sütőtököt félbevágjuk, majd előmelegített sütőben 190°C-on 40-50 perc alatt puhára sütjük. A leveshez a vöröshagymát felaprítjuk, a vajjal együtt egy nagyobb lábasba tesszük és közepes lángon néhány perc alatt puhára pároljuk. Amíg a hagyma a vajban párolódik felkockázunk két szem burgonyát, egy almát és ezeket is a lábosba tesszük. Mellette egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a tökmagot. A párolódó zöldségekhez hozzátesszük a sütőtök húsát, kevés mézzel édesítjük, szerecsendiót reszelünk rá, megszórjuk néhány levél friss kakukkfűvel, megsózzuk és egy narancs levét is ráfacsarjuk. Az egészet jól összekeverjük és felöntjük zöldség alaplével. Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a tejszínt és az egészet egy botmixerrel összeturmixoljuk, majd újra felforraljuk. Pirított tökmaggal és pár csepp balzsamecettel tálaljuk.
Lazacos tojás saláta
Hozzávalók két személyre: 10dkg lazac lilahagyma olívaolaj 2-3db paprika paprika kevés snidling 4-5db tojás 20dkg zöldsaláta 30g citromlé
Elkészítés: A salátaöntethez az olívaolajat és a citromlevet összekeverjük (ízlés szerinti arányban), mustárral, sóval, fehérborssal és finomra vágott snidlinggel fűszerezzük. A salátát leveleire szedjük, jól megmossuk és szárítjuk, majd apróbb darabokra tépkedjük. A lilahagymát vékonyan felkarikázzuk. A főt tojásokat megtisztítjuk, a sárgájától „megszabadítjuk” és gerezdekre vágjuk. A füstölt lazacot, valamint a paprikát csíkokra vágjuk. Végül a salátaöntetbe lazán beleforgatjuk az összes hozzávalót.
Pulykamell paraj paplanban
Hozzávalók két személyre: 4 szelet filézett pulykamell 1 csomag friss spenót 5-6 dkg vaj vagy főző margarin 3dkg reszelt sajt só bors
Elkészítés: A pulykamellet gyengén kiklopfoljuk, fűszerezzük, vajban hirtelen kisütjük. A spenótot a hússütésből visszamaradt zsiradékban megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A húst tepsibe fektetjük, ráhalmozzuk a parajt, megszórjuk sajttal és addig sütjük, míg teteje szép piros lesz.
Kacsamell párolt körtével és rokfortmártással
Hozzávalók két személyre: A kompóthoz: 2 közepes nagyságú körte 1 rúd fahéj 3-4 szegfűszeg kevés cukor 4dl burgundi bor A kacsamellhez: 40 dkg kacsamell filé 4 ek olaj 4 ek a vörösboros főző léből édesnemes fűszerpaprika só bors A mártáshoz: 1 fej vöröshagyma 1 ek margarin 1 dl vörösboros főzőlé 5 dkg rokfort 1 dl tejszín őrölt paprika só bors
Elkészítés: Körtekompótot készítünk a hozzávalókból, majd a körte levét félretesszük. A kacsát sóval, borssal fűszerezzük, majd elősütjük olajban. A körte félretett levében puhára pároljuk. A rokfortmártáshoz a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük. Hozzátesszük a villával összetört rokfortot, majd a tejszínt és az 1 dl főzőlevet, sózzuk, borsozzuk. Habverővel addig keverjük, amíg csomómentessé nem válik.
Húsvéti nyúlragu
Hozzávalók két személyre: 1-2 evőkanál liszt 1 kiskanál só őrölt bors 30 dkg nyúlhús 3 dkg margarin fél fej vöröshagyma fél mokkáskanál cukor 0,5dl fehérbor 0,5dl narancslé 1dl húsleves 1 gerezd fokhagyma 2evőkanál friss levendulavirág a díszítéshez: friss levendulavirág Elkészítés: A lisztet a sóval és a borssal összekeverjük, majd a megmosott, kisebb darabokra vágott nyúlhúst beleforgatjuk. A margarint megforrósítjuk, és a húsdarabokat több kisebb adagban elősütjük rajta. Lecsepegtetjük, konyhai papírtörlőre szedve leitatjuk róla a zsiradékot, majd félretesszük, és melegen tartjuk. A megtisztított, karikákra vágott hagymát a maradék margarinon megfuttatjuk, csipetnyi cukorral ízesítjük, majd a bort és a narancslevet beleöntjük. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor a levessel felengedjük, a zúzott fokhagymát meg a levendulát beleszórjuk, és újra felforraljuk. Végül a nyulat is beletesszük és puhára pároljuk, majd megszórjuk friss levendulavirággal.