Kastély A Kárpátokban – Az Erdélyi Úrnő És A Tetovált Szakács Műsora

2011. 10. 07.

A „Kastély a Kárpátokban” című új Tv Paprika sorozatban Serényi Zsolt a Zabolai Mikes Kastély egyik lakójával, Ugron Zsolnával idézi fel az erdélyi arisztokrácia múlt századát, a táj jellegzetes ételeit, szokásait és néphagyományait. A sorozatnak köszönhetően elmerülhetünk Székelyföld lélegzetelállító szépségében, a Kárpátok ezen festői szegletében.

TV Paprika Logo

Ugron Zsolna Kolozsváron született, apai felmenői Erdély egyik legősibb nemesi családjához tartoznak. Televíziós újságíróként dolgozott Budapesten, mígnem Erdély újra be nem tört az életébe: hozzáment egy bengáli arisztokrata és egy erdélyi grófnő fiához. Két gyermekükkel azóta egy kis erdélyi faluban, Zabolán élnek.

Zsolna először szakácskönyvet akart írni, majd rábeszélték egy regényre. A kitalát történetben családi anekdótákon alapuló mesék olvashatók el, egy szerelem köré fűzve. Azonban a vágy, hogy másokkal is megossza a kincsként őrzött évszázados receptúrákat, nem csillapodott. A hazai gasztrocsatorna pedig éppen egy hasonló koncepción alapuló hiánypótló műsor tervét fontolgatta. Majd jött a nagy ötlet és mintha csak egymást keresték volna, talált egymásra az írónő és a Tv Paprika.

A Kastély a Kárpátokban című sorozatban Zsolna a nagymamája kézzel írott könyvéből vett százéves recepteket mutat be. Ezekből aztán kiderül, hogy az őzgerincet fel lehet adni ribizlizselével, de hecsedlilekvárral töltött, borban párolt almával is. S hogy a ma méltatlanul mellőzött pástétomok is igen jól megállják a helyüket uzsonnára, legyenek akár borjúból vagy nyúlból.

Az erdélyi írónő, házigazda és Serényi Zsolt a tetovált, vagány, de szeretnivaló és szelíd motoros szakács a grófi kastély udvarán, változó helyszíneken, reggeli teázás közben választják ki, hogy aznap mely ételt készítik el modernizált változatban. Teázás közben „belső monológként” információ morzsákat tudhatunk meg Zsolna életéről, a kastély és az erdélyi arisztokrata családok múltjáról és jelenéről, de a táj, illetve a helyi jellegzetességek iránti csillapíthatatlan kíváncsiságunk sem marad kielégítetlenül, hiszen olyan helyszínekre is bepillantást nyerünk, mint a helyi pálinkafőzde, sajtfeldolgozó a hegytetőn, méhészet, nyúltermesztés ahol, amit lehet a műsorvezetők kipróbálnak, megkóstolnak.

Kastély a Kárpátokban október 16- tól vasárnaponként 15:10-kor a Tv Paprikán.

tvpeszter, péntek, 2011-10-07 05:19

vissza a listára