Kastély A Kárpátokban – Az Erdélyi Úrnő És A Tetovált Szakács Műsora
2011. 10. 07.
A „Kastély a Kárpátokban” című új Tv Paprika sorozatban Serényi Zsolt a Zabolai Mikes Kastély egyik lakójával, Ugron Zsolnával idézi fel az erdélyi arisztokrácia múlt századát, a táj jellegzetes ételeit, szokásait és néphagyományait. A sorozatnak köszönhetően elmerülhetünk Székelyföld lélegzetelállító szépségében, a Kárpátok ezen festői szegletében.

Ugron Zsolna Kolozsváron született, apai felmenői Erdély egyik legősibb nemesi családjához tartoznak. Televíziós újságíróként dolgozott Budapesten, mígnem Erdély újra be nem tört az életébe: hozzáment egy bengáli arisztokrata és egy erdélyi grófnő fiához. Két gyermekükkel azóta egy kis erdélyi faluban, Zabolán élnek.
Zsolna először szakácskönyvet akart írni, majd rábeszélték egy regényre. A kitalát történetben családi anekdótákon alapuló mesék olvashatók el, egy szerelem köré fűzve. Azonban a vágy, hogy másokkal is megossza a kincsként őrzött évszázados receptúrákat, nem csillapodott. A hazai gasztrocsatorna pedig éppen egy hasonló koncepción alapuló hiánypótló műsor tervét fontolgatta. Majd jött a nagy ötlet és mintha csak egymást keresték volna, talált egymásra az írónő és a Tv Paprika.
A Kastély a Kárpátokban című sorozatban Zsolna a nagymamája kézzel írott könyvéből vett százéves recepteket mutat be. Ezekből aztán kiderül, hogy az őzgerincet fel lehet adni ribizlizselével, de hecsedlilekvárral töltött, borban párolt almával is. S hogy a ma méltatlanul mellőzött pástétomok is igen jól megállják a helyüket uzsonnára, legyenek akár borjúból vagy nyúlból.
Az erdélyi írónő, házigazda és Serényi Zsolt a tetovált, vagány, de szeretnivaló és szelíd motoros szakács a grófi kastély udvarán, változó helyszíneken, reggeli teázás közben választják ki, hogy aznap mely ételt készítik el modernizált változatban. Teázás közben „belső monológként” információ morzsákat tudhatunk meg Zsolna életéről, a kastély és az erdélyi arisztokrata családok múltjáról és jelenéről, de a táj, illetve a helyi jellegzetességek iránti csillapíthatatlan kíváncsiságunk sem marad kielégítetlenül, hiszen olyan helyszínekre is bepillantást nyerünk, mint a helyi pálinkafőzde, sajtfeldolgozó a hegytetőn, méhészet, nyúltermesztés ahol, amit lehet a műsorvezetők kipróbálnak, megkóstolnak.
Kastély a Kárpátokban október 16- tól vasárnaponként 15:10-kor a Tv Paprikán.
tvpeszter, péntek, 2011-10-07 05:19