Epres francia krémes

Elkészítés

Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, kettévágjuk és hőálló tálba tesszük. Megszórjuk cukorral, meglocsoljuk vanília kivonattal, és 200 fokos sütőbe tesszük, ahol addig sütjük, amíg az eper levet ereszt és az kicsit be is sűrűsödik. Kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tejet a cukor felével, a vanília kikapart magjával és a vaníliarúddal kis lábasba tesszük és forráspontig melegítjük.

A maradék cukrot egy keverőtálba tesszük a tojássárgájával, a liszttel és a keményítőkel, és simára keverjük. Először kanalanként adunk hozzá a meleg tejből, majd, ha a tojás felmelegedett, az összes tejet hozzáadjuk, simára keverjük és visszatesszük a lábasba. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, a végén kivesszük a vaníliarudat és hozzáadjuk a vajat. A tetejére sütőpapírt teszünk, hogy ne bőrösödjön, teljesen lehűtjük, majd a hűtőbe tesszük felhasználásig.

A leveles tészta lapokat kiterítjük, megkenjük olajjal és sűrűn megszórjuk cukorral mindkét oldalunkon. Egy tepsit leterítünk sütőpapírral, erre fektetjük a tésztalapokat, majd a tésztát is leterítjük sütőpapírral és ráhelyezünk egy másik tepsit nehezéknek. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd megfordítjuk a lapot, újra rátesszük a sütőpapírt és a másik tepsit és további 10 percig sütjük. Ha aranybarnára sült és a cukor rákaramellizálódott, kivesszük a sütőből és éles késsel egyforma téglalapokra felvágjuk.

A cukrászkrémet nyomózsákba tesszük, egy téglalapra kis gombócokat nyomunk belőle, rákanalzunk a kihűlt eperből, majd újabb réte tészta, krém és eper következik. Végült pedig egy tésztalappal zárjuk a sort.

vissza a listára