FÁNK Havas Dórától

Elkészítés

A lisztet egy tálba tesszük, majd egy kis mélyedést alakítunk ki a kezünkkel a lisztben. Ebbe a kis mélyedésbe öntünk kb. 1 dl tejet és belemorzsoljuk az élesztőt. Picit megcukrozzuk-ez segíti az élesztő kelését. Ezután egy citrom héját is a tálba reszeljük, majd hozzáadunk 3-4 tojássárgáját, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot. Amikor megkelt az élesztő, kézzel gyúrni kezdjük, fokozatosan adagolva a tejet. Addig gyúrjuk míg elérjük a kívánt állagot. (amikor már nem ragad a kezünkre). Hagyjuk kelni a begyúrt tésztát. Miután sodrófával kinyújtottuk a tésztát, kiformázzuk és ismét hagyjuk pihenni.
Egy edényben olajat forrósítunk és kisütjük a fánkokat.
A mascarpones csokis mogyorókrémes töltelékhez: a mascarpone egyik felét kikeverjük a mogyorókrémmel, egy habzsákba-majd egyenesen a fánkba töltjük.
A mascarpones feketeribizlis citrusos töltelékhez: a mascarpone másik felét turmixolt, limemal ízesített feketeribizlivel töltjük meg

vissza a listára