Húsmentes bigos – káposztás egytálétel

Elkészítés

A szárított gombát kb. egy liter forró vízbe áztatjuk, min.1 órára. Utána kinyomkodjuk, és felszeleteljük. Az áztatóvizet főzőfolyadéknak használjuk majd. Nagy lábasban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a felszeletelt hagymát. A hagymát, valamint a vékonyra szeletelt fokhagymát alacsony hőfokon aranyszínűre karamellizáljuk. Kivesszük, félretesszük. Hozzáadjuk az édeskáposztát, és addig főzzük, amíg kissé összeesik. majd hozzáadjuk a savanyúkáposztát. Fűszerezzük sóval, borssal, fűszerköménnyel, babérlevéllel. Néhány percig főzzük, majd felöntjük 1 liter gombalével (amiben ázott a gomba) + annyi zöldségalaplével (vagy vízzel), hogy kb. a káposzta feléig felérjen (de viszonylag száraz egytálételt szeretnénk majd). Beletesszük az apróra vágott aszalt szilvát, és kevés nádcukorral ízesítjük. 140C fokos sütőben, lefedve, kb. 1,5 órái sütjük (de betehetjük 100C fokos sütőbe egész éjszakára). A friss csiperkét forró serpenyőben megpirítjuk, ezt frissen, tálalás előtt adjuk a bigoshoz.

vissza a listára