Kapcsolódó műsor:
Dóra A Piacon
1. évad 10. rész
Elkészítés
Egy vaslábasban felhevítünk az olajat. Az oldalast sózzuk, borsozzuk, és 10-15 perc alatt egyenletesen körbepirítjuk. Kiszedjük a húst, a fokhagymagumót keresztben kettévágjuk és vágott oldalával lefelé a lábasba tesszük. Hozzáadjuk a paradicsompürét és 1-2 percig pirítjuk. A húst visszatesszük a lábasba, felöntjük borral, felforraljuk, majd 10-15 percig főzzük, amíg a folyadék a felére sűrűsödik. Felöntjük annyi alaplével, ami majdnem ellepi a húst. Lefedjük, 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 3-4 órára, vagy amíg a hús omlósan megpuhul, és leválik a csontról. A sütési idő vége előtt tíz perccel a szalonnát 2-3 perc alatt aranyszínűre, ropogósra pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, és magas lángon lepirítjuk. Miután a hús elkészült, kivesszük és tálalóedénybe tesszük.
A fokhagymát kinyomkodjuk a héjából, és átpasszírozzuk. A főzőlevéről leszedjük a fölösleges zsírt, a lét átszűrjük, összekeverjük a fokhagymával és sűrűre beforraljuk a mártást. Az oldalasra kanalazzuk a pirított szalonnát és gombát.
(Fotó: Sándor Katalin)