Muhammara, labneh

Elkészítés

Muhammara:A hozzávalókból ragacsos tésztát gyúrunk, amit huzatmentes helyen 1 órát pihentetünk. Ezután a tésztából kinyomkodjuk a levegőt, kis golyókat formázunk belőle, amiket koronggá lapítunk és forró serpenyőben oldalanként 2-3 perc alatt kisütünk. Akkor jó a lepény, ha mindkét oldalán pettyekben kissé megfeketedik és a fordítás után felhólyagosodik. Labneh:Elkészítés: A joghurtba bele keverjük a sót. Egy szűrőt kibélelünk gézlappal (kb. 60×60 cm), textilpelenkával, vagy tiszta konyharuhával (fontos, hogy ne legyen öblítővel mosva, mert átadja az ízét), ebbe öntjük a sós joghurtot. A szűrőt egy tálra helyezzük és az egészet a hűtőbe tesszük 24-48 órára. Érdemes lefedni, hogy ne vegyen át illatokat. Ez alatt sok savó fog a joghurtból kicsepegni, fontos, hogy a tál elég nagy legyen.

Miután a joghurt kicsepegett, elkészült a labneh, ami jól záródó tárolóedényben, vagy olíva olajban napokig eláll a hűtőszekrényben. Tálaláskor szétkenjük egy tálkán a kívánt mennyiséget, meglocsoljuk olíva olajjal és megszórjuk fűszerekkel, esetleg olíva bogyóval.

INFO: A lepényt ott a stúdióban megcsinálom majd én, a labneh-t pedig készen tudnánk találni, ha előre elkészítitek. Adásban mindenképpen megmutatnám, hogy amúgy hogyan készül és hogyan kell eljutni addig a pontig, hogy már csak csöpögtetni kell.

vissza a listára