PARMIGIANA DI MELANZANE

Elkészítés

A padlizsánból egy éles késsel hosszában 4 mm vastag lapokat vágunk.
A szeleteket belerétegezzük egy szűrőbe úgy, hogy minden réteget megszórunk durva szemű sóval. Rakunk rá egy tányért és valami nehezéket, majd a szűrőt beleállítjuk egy tálba, hogy a nedvesség abba tudjon csöpögni. Hagyjuk így egy órát.
Közben elkészítjük a paradicsommártást: kevés olívaolajon megpároljuk a szeletekre vágott vagy összezúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát. Ráöntjük az összes paradicsomszószt. Sózzuk-borsozzuk és rotyogtatjuk kb. 15 percig. Ezután beleteszünk oregánót. Levesszük a tűzről, letépkedjük a
bazsalikomleveleket, átforgatjuk és félre tesszük.
Ha letelt az egy óra, átmossuk a padlizsánszeleteket folyó vízzel és minden szeletet itassunk szárazra egy konyharuhával/papírtörlővel. Hevítsünk kb. ujjnyi magasságú étolajat egy nagyobb serpenyőben. A padlizsánszeletek süssük elő a közepesen forró (kb. 160-170 fok) olajban 1-1 percig. Mindig csak annyi padlizsánt rakjunk az olajba, amennyi egymás mellett elfér. Csepegtessük le a felesleges olajat a padlizsánokról és tegyük félre.
Szeleteljük fel a pizza mozzarellát/scamorzát és reszeljük le a parmezánt.
Jöhet az összeállítás: egy jénai tálba vagy sütőtepsibe tegyünk kevés olívaolajat, kanalazzunk rá egy kevés paradicsomszószt, hogy vékony rétegben beborítsa az edény alját.
Rétegezzünk le egy adag padlizsánt, kenjük meg paradicsomszósszal, pakoljuk rá a szeletelt sajtot és szórjuk meg parmezánnal. Ezt a műveletet addig folytassuk, amíg van padlizsán.
Az utolsó réteg padlizsánra kerüljön paradicsomszósz és sok reszelt parmezán.
Az egészet betesszük a sütőbe és 200 fokon sütjük 40 percig

vissza a listára