Kapcsolódó műsor:
Így Etesd A Családodat!
1. évad 18. rész
Elkészítés
A maceszlapokat előre beáztatjuk A tojásfehérjét csipet sóval habbá verjük, a sárgáját pedig libazsírral kikeverjük. Az így kapott libazsírmajonézhez hozzákeverjük a reszelt gyömbért, a kinyomkodott maceszlapokat, a maceszlisztet, a zsályát, végül a felvert tojásfehérjét is. Sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk, diónyi méretű golyókat formázunk belőle, és ha van rá lehetőség egy egész éjszakára a fagyasztóba tehetjük. Ettől kifőzés után könnyű lesz a gombóc. Felhasználás előtt forrásban lévő vízben kifőzzük. Akkor lesz jó, ha feljön a gombóc a víz tetejére és még hagyjuk főni 5 percig. Magas hőfokon, egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk benne a zsályaleveleket és lepirítjuk a kifőtt gombócokat.
A leveshez az apróra vágott vöröshagymát vajon megfonnyasztjuk, majd a hagymás vajon megfuttatjuk a kockára vágott tököt, hozzáadjuk a felkarikázott gyömbért, és felöntjük vízzel. A tököt puhára főzzük, ha kész leturmixoljuk. Hozzáadjuk a fehérbort, főzzük még egy kicsit, majd felöntjük tejszínnel. Ha nem elég édes a leves, mézzel feljavítjuk.