Zöldséges, pikáns szoljanka leves

Elkészítés

A szárított vargányát leöntjük 8 dl felforralt vízzel, és 30 percig állni hagyjuk. Leszűrjük (a levet megtartjuk), konyhai papírtörlővel kissé leitatjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Felhevítjük az olajat, és üvegesre dinszteljük benne a felkarikázott póréhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és néhány másodpercig pirítjuk, karamellizáljuk. Beletesszük a felkarikázott sárgarépát és a felkockázott burgonyát, átkeverjük, majd felöntjük a vargánya áztatóvizével és még 4 dl vízzel. Sózzuk, borsozuk, hozzáadjuk a felkockázott savanyú uborkát és annak levét, majd kb. 15 percig főzzük, amíg a répa és a krumpli megpuhul. Ekkor tesszük bele a felszeletelt gombát, ezzel már csak további 5 percig főzzük. A legvégén, tálalás előtt tesszük bele a felkarikázott olajbogyót, a vékony karikákra, majd darabokra szeletelt citromot, a finomra aprított kaprot. Tejfölt külön adunk mellé.

vissza a listára