Curry-s kókusztejes krumplifőzelék, sütőtökös cékla rösztivel, posírozott lazac

Elkészítés

A főzelékhez a vajat olvasszuk össze 1 ek olajjal. Borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk majd pároljuk 4-5 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk meg a curryvel majd forgassuk bele a krumplit. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi ( a krumplszemek lógjanak ki a vízből), dobjuk bele a babérlevelet, sózzuk negyed teáskanál sóval, majd lefedve, közepes lángon a forrástól számítva tíz-tizenkét perc alatt főzzük puhára. Ne főzzük teljesen szét, picit maradjon harapható. A megfőtt alap harmadát szedjük ki, pürésítsük, majd keverjük vissza az alaphoz. Öntsük hozzá a kókuszkrémet, lime levével, sóval ízesítsük.

A rösztihez a tököt keverjük össze a céklával, sózzuk, keverjük össze és hagyjuk állni 8-10 percet. Finoman nyomkodjuk ki, tegyük keverőtálba, keverjük hozzá a köményt, tojást, sót, borsot és a lisztet. Egy serpenyőt melegítsünk fel, locsoljuk meg olajjal majd formázzunk á lepénykéket. Oldalanként 4-5 percig süssük, közben párszor finoman lapogassuk meg egy spatulával.

A lazacot szálkázzuk ki, végjuk 3-4 centis darabokra. Egy kisebb edényben (12-14 cm átmérőjű) forraljunk 3-4 dl vizet, (annyi legyen benne, hogy ellepje majd a halat) tegyük bele a fűszereket, sózzuk 4-5 csipetnyi sóval, öntsük bele a bort. Forraljuk pár percig, csökkentsük a hőt, tartsuk gyöngyözve a fűszeres folyadékot. Tegyük bele a lazacot, 3-4 percig hagyjuk benne majd itassuk le róla a nedvességet. A főzelékkel tálaljuk.

Szatmári Feri receptje

(Fotó: Sándor Katalin)

vissza a listára