Bivalyhús golyók és pácolt oldalas

Elkészítés

Oldalas: A zöldfűszer keverékkel () megszórjuk a húst, bekenjük mustárral, rászórjuk a tisztított fokhagyma-gerezdeket és a friss rozmaring-darabokat, esetleg babérleveleket – ha tehetjük, egy nappal a sütés előtt. Dupla alufólia burkolatot teszünk a serpenyőre, egy-két dl rosét vagy fehér bort öntünk a serpenyő aljára. 80 fokon legalább 12 óráig sütjük.

Húsgolyók: A darálthúst egy keverőtálba tesszük és rárakjuk a mustárt, a nagyon finomra aprított mogyoróhagymát. Feketeborsot őrölünk rá, fokhagymát, sót, 1 tk sűrített paradicsomot.

Rámorzsoljuk a kakukkfüvet és a felvagdosott zsályát. Miután minden ízesítő elem rákerült, alaposan összegyúrjuk a húst és gombócokat formázunk.

Az egész zsályaleveleket vajban kisütjük – amiket utána félrerakunk, hogy a tálaláskor díszítésre használjuk majd. A vajhoz kis olajat adunk és abban sütjük ki a gombócokat – a végén még egy kis vajat és sót adunk hozzá.

Majonéz: nagy adag mustárhoz adunk egy kis sót, cukrot, frissen őrölt feketeborsot. 1 tojássárgáját és 2-3 dl olajat adunk hozzá, és fakanállal összekeverjük. Apránként, kevergetés közben még kevés olajat öntünk hozzá, hozzátesszük a reszelt tormát és a lereszelt céklát.

Bormártás: mustárt, pirospaprikát, sót, őrölt feketeborsot összekeverünk – végül gyurmaszerű állagúnak kell lennie.

Tálaláskor a zakuszkát a húsgolyók alá terítjük, és rájuk helyezzük a kisütött zsályaleveleket.

vissza a listára