FÁNK TEJFÖLÖS MÁRTÁSSAL

Elkészítés

50 dkg liszthez 2-2.5 dkg élesztő és 3-3,5 dl folyadék kell. Ennek körülbelül a felével dolgozunk. Célszerű némi alkoholt is használni, hogy a tészta ne szívja magába az olajat. Soha ne érinkezzen sóval az élesztő!
Az élesztőt egy kis edényben elmorzsoljuk, hozzáöntjük a tejet és egy meleg helyre félretesszük. A lisztet leszitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk az élesztőt, cukrot, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot, hozzákeverünk 2 tojássárgáját, majd kézzel begyúrjuk. Miután elvált a tészta az egény falától, még 10 percen át gyúrjuk, majd visszatesszük egy meleg helyre kb. 20 percre.
Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok közepéig érjen. A fánkokat belehelyezzük, és amint megbarnult megfordítjuk, és készre sütjük.
A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint megszórjuk porcukorral.
A lekvárt a fánkokba töltjük.
A tejfölös citrusos mártáshoz citrom levét keverjük tejföllel, majd fűszerezzük.

vissza a listára