Kakas leves pirított sváb májgombóccal

Elkészítés

A húst egy fazékba tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy az kb. kétszeres magasságban legyen a hús felett.

Feltesszük forrni, és mikor felforrt, azonnal levesszük a lángot alatta. Ekkorra össze is állt a tetején egy habréteg, amit leszedünk. Innentől szinte csak a legkisebb lángon szabad főzni.

Ha már habmentes, besózzuk, borsozzuk, beletesszük a fél vöröshagymát, a megtisztított leveszöldségeket, és hozzáadjuk a rozmaringot.

Lefedjük, beállítjuk alatta a lángot, és csak gyöngyözve főzzük. Ez kb. 3 óra, természetesen a hús puhaságától függően változhat.

Mindezek alatt elkészítjük a levesbetétet, a sült májgombócot.

A zsemléket beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A csirkemájat pépesre elkaparjuk.

Ezeket összekeverjük, majd hozzáadunk sót, borsot és az összevágott petrezselymet.

A tojásfehérjéket sózzuk, felverjük habnak, és óvatosan a masszához keverjük.

A zsírt felmelegítjük, és evőkanál segítségével a masszából mandula formákat szaggatunk bele. A májgombócokat ropogósra sütjük.

A kész levesből ha megfőttek, kivesszük a zöldségeket, majd később a húsokat és a levét átszűrjük.

Tálaláskor a húsdarabokkal, zöldséggel, májgombóccal megrakott tányérokba merjük a levest.

vissza a listára