Kerti zöldek, lágy curry, ragacsos rizs

Elkészítés

Előző este beáztatjuk a rizst hideg vízbe, és egész éjjel a hűtőben tartjuk.

Másnap a tisztított és ízlésünk szerint darabolt zöldségeket sós vízben egymás után külön-külön roppanósra főzzük, majd kivesszük, papírtörlőn leitatjuk, és hűlni hagyjuk.

Eközben elkészítjük a curry alapját. Forró serpenyőben szárazon megpirítjuk az egész koriandermagot és a római köményt, majd kihűtjük, és a szárított-pirított fűszereket mozsárban vagy kávédarálóban finomra aprítjuk.

Az újhagymát, a thai citromnádat és a fokhagymát kevéske olajjal lazítva szintén mozsárban finomra készítjük vagy aprítógépben aprítjuk. Kb. 2-2,5 evőkanálnyi kész pasztára lesz szükségünk.

Egy gyorsforralóban kevéske olajon átfuttatjuk a finomra darált fűszereket, zöldségeket és a rákpasztát, és kissé meg is pirítjuk őket. Ízlés szerint apróra vágott friss chilihússal ízesítjük, és a passzírozott paradicsomot is hozzákeverve néhány percig forraljuk. Felengedjük a zöldségek főzőlevével, és gyöngyözve 15-20 percig főzzük. Beletesszük a kókusztejet, ezzel is átforraljuk, majd leszűrjük. Megkóstoljuk, és ha szükséges, egy kevés sót adunk hozzá.

A leszűrt rizst bambusz párolóban vagy ennek hiányában szűrőben, fedővel letakarva forrásban levő víz felett kb. 20 perc alatt készre gőzöljük. Egy tálba tesszük, kevéske kókusztejjel és sóval ízesítjük, és az apró kockára vágott mangóval dúsítjuk. A rizst szétosztjuk a négy nagy káposztalevélbe, a levelek széleit felhajtjuk, majd a leveleket szorosan feltekerjük.

Befejezéskor kevéske forró olajon kissé átpirítjuk a zöldségeket és a rizzsel töltött káposztaleveleket, és visszamelegített mártásból egy kevéssel glasszírozzuk őket.

A lepirított zöldségeket és a tekercseket ízlésesen elrendezzük a tányérokon, felöntjük a mártással, és a fogást a zöldekkel díszítjük. Külön kínálhatunk hozzá lime cikkeket, chilipaprikát és korianderzöldet is.

vissza a listára