Lassan párolt kelkáposzta fokhagymás, csilis vajban

Elkészítés

A kelkáposztát cikkekre vágjuk és megmossuk. Nem kell megszárítani, mert pont az a kis rajtamaradó víz segíti majd a párolódását. Egy lábasban alacsony hőfokon felolvasztjuk a 4 dkg vajat az olajjal, rögtön hozzáadjuk az egész (megpucolt) fokhagymagerezdeket. Alacsony hőfokon tartjuk, hogy ne kapjon a fokhagyma színt. Majd hozzákeverjük a harissát. Beletesszük a kelkáposztacikkeket, kissé megsózzuk, átforgatjuk, majd lefedjük. Egy jó öntöttvas lábas a legmegfelelőbb, mivel abban szépen vissza tud csapódni a gőz, és így további folyadék hozzáaadása nélkül, a saját gőzében, kifővő levében tud megpárolódni a zöldség. Kb. 40 percig főzzük fedő alatt, néha belenézünk, ha kell, adhatunk hozzá egy kevés vizet. Akkor jó, amikor a kelkáposzta teljesen összeesett, és édes-puha. A tetejére kidermedt, grillezett polentaszeletet adunk.

vissza a listára