Petrezselyem pesztós babka

Elkészítés

A pesztó hozzávalóit késes aprítógépben krémesre aprítjuk. A végén annyi olajat adunk hozzá, hogy a megfelelően krémes állagot kapjuk.

A tésztát előző este összeállítjuk: a robotgép keverőtálba tesszük a lisztet, az élesztőt, a sót, majd hozzáadjuk a három tojást, a vizet és a tejet. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük). Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni, de nem is kell neki. Ruganyos, sűrű tésztát kell kapnunk.

A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk.

Megkenjük a pesztó felével, megszórjuk a pirított fenyőmaggal és befedjük sonkaszeletekkel. Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot. Huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük., majd 190C fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

vissza a listára

Cookie Beállítások