ROZÉ KACSA, RÉPÁS-TÖKÖS DIÓS CSILIVEL TÖLTÖTT KELLEVÉL, SÁRGARÉPÁS SÜTŐTÖKÖS PÜRÉVEL

Elkészítés

A püréhez a tököt kettávágjuk, kikanalazzuk a magokat, és fedaraboljuk a tököt. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, mellétesszük a sárgarépát, megszórjuk sóval, borssal, kevés csilipehellyel, és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve a tök és a répa ¾-ét botmixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, és a reszelt gyömbért. A maradék tököt és répát félretesszük a kellevél töltelékébe.
A kellevélhez az árpagyöngyöt egy nagyobb lábosban kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni. A kelleveleket rádobjuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg megpuhulnak, ez kb. 5 perc. Leszedjük őket az árpa tetejéről, majd az árpát készre főzzük. (Puha sose lesz, az árpa egy kicsit maradjon fogkemény, úgy a jó.)
Hagyjuk kihűlni az árpát. Elkeverjük a tojással, a fokhagymával, a sült tökkel, a répadarabokkal és a dióval, majd a puha kellevelekbe rakunk levelenként félmaréknyit. A leveleket feltekerjük, a szélüket benyomkodjuk.
A lábasba visszarakjuk a töltött leveleket, meglocsoljuk a csiliszósszal, a mézzel és 2 dl vízzel, majd alacsony lángon, fedő alatt 10 percig pároljuk.
A kacsamelleken éles késsel beirdaljuk a bőrt, gazdagon sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán. Bőrös oldalával lefelé egy nagy serpenyőbe tesszük, amiben kényelmesen elférnek a mellek, és a tűzhelyen közepesen erős láng felett alatt elkezdjük sütni. 4-5 perc után, amikor a zsírja kisült és a bőre szép piros, átfordítjuk és további 3 percig sütjük. Áttesszük egy hőálló edénybe, és 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük. Ha jól át szeretnénk sütni, 8 percig hagyjuk a sütőben.
A serpenyőből kiöntjük a zsírt, csak ½ evőkanálnyit hagyunk benne és visszatesszük a tűzhelyre.. Beleöntjük a whiskyt, közepesen erős lángon hagyjuk, hogy elpárologjon az alkohol és a leragadt kis húsdarabok feloldódjanak, majd hozzáadjuk a narancslevet, mézet, szegfűborsot és addig forraljuk, amíg besűrűsödik és legalább a felére redukálódik. Tálaláskor a mártást a felszeletelt kacsamellre locsoljuk.

vissza a listára