Sonkás-paprikás göngyölt kenyér és Jagertee

Elkészítés

Egy keverőtálban a liszteket sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. Az 50 ml tejben (vagy vízben), cukorral és liszttel felfuttatott élesztőt összedolgozzuk a lisztekkel, miközben tejet (vagy langyos vizet) is öntünk a masszához. Az homogénre kevert tésztát lisztezett deszkán alaposan meggyúrjuk. Amikor a deszkáról felszedte az összes lisztet és jól összeállt, kissé megnyitjuk és olvasztott vajat keverünk a tésztába. Miután a vajat is beledolgoztuk, cipót formálunk, lisztezett aljú keverőtálba helyezzük, a tetejét is lisztezzük, konyharuhával betakarjuk és kelni hagyjuk.

A töltelék: a vöröshagymát vékony szeletre vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk. A paprikákat felszeleteljük, az édeskömény torzsáját eltávolítjuk, hasonló módon szeleteljük és a paprikákkal együtt az olajon pirítani kezdjük. Amint sercegni kezdenek, sózzuk, borsozzuk és átforgatjuk őket. Miután alaposan lepirítottuk, hűlni hagyjuk a zöldségeket.

A megkelt tésztát sodrófával téglalap alakúra nyújtjuk, elterítjük rajta a sonkát, rátesszük a pirított zöldségeket, a feldarabolt aszalt paradicsomot és megszórjuk a reszelt parmezánnal. Felgöngyöljük, sütőformába tesszük, a tetejét bevagdaljuk pár helyen és előmelegített 200 fokos sütőben sütjük 20 percig, majd 160 fokon további 45-50 perc alatt készre sütjük.

Jagertee:
Fekete teát főzünk, hozzátöltjük a vörösbort, narancslevet, a cukrot, az alkoholokat, fűszerezzük fahéjjal és szekfűszeggel és összemelegítjük – ne forraljuk túl, hogy az alkohol megmaradjon. Pohárba szűrve tálaljuk.

vissza a listára