Vegán karamellás-mogyorós fagyitorta

Elkészítés

A zabpelyhet konyhai robotgépben liszt állagúra daráljuk. Hozzáadjuk a mogyoróvajat, a juharszirupot és egy pici sót. Addig keverjük, amíg az összetevők össze nem állnak. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalait megkenjük kókuszolajjal és belehelyezzük a tésztát. Fagyasztóba tesszü kb. 15 percre.
A kesudiót vízben áztatjuk 5-6 órán keresztül, vagy forró vízzel öntjük le és 20 percig hagyjuk ázni. Utána leszűrjük és hagyjuk megszáradni. Konyhai robotgépben összemixeljük a kesudiót és a többi összetevőt sima krém állagúra, amelyet rárakunk a megfagyott alsó rétegre. Betesszük újra a fagyasztóba, hogy a krém megdermedjen.
A karamellkrémhez egy edében összekeverjük a kókusztejet, a mogyoróvajat, pici sót és a kókuszcukrot. Enyhén átforraljuk, utána ráöntjük a kesudiós krémre. A tetejére rászórjuk az apróra vágott mogyorót, és betesszük újból a fagyasztóba.
A csokoládét és a kókusztejet vízgőz felett összeolvasztjuk. Az így elkészített ganache-sal egyenletesen bevonjuk a sütemény tetejét. Néhány evőkanál mogyoróvajat teszünk még a tetejére, és villával hullámokban széthúzzuk a süti egész felületén. A végén még megszórjuk apróra vágott mogyoróval, és hagyjuk alaposan kihűlni.

Fotó: Sándor Katalin

vissza a listára